Museumcafé

Aan het museum is een moderne cafetaria verbonden. Hier kun je genieten van enkele klassieke biertjes of van een kop geurende koffie met Sint-Arnolduscake. Maar vooral de streekbieren vallen in de smaak: het schuimende amberkleurige Sint-Arnoldusbier uit Oudenburg of de Romeinse Julius. Voor de niet-bierdrinkers geen nood: ook twee specifieke wijnen uit de Antieke Oudheid kun je degusteren. Tevens bestaat de mogelijkheid om te picknicken of te reserveren voor een huisgemaakte pannenkoek of een broodjesbuffet.

Schuimende streekbieren in ’t RAM

Sint-Arnoldusbier
De patroonheilige van Oudenburg is Sint-Arnoldus. Hij stichtte niet alleen tijdens de late elfde eeuw de Sint-Pietersabdij in Oudenburg, bracht vrede in de streek, maar veranderde eveneens tijdens een vreselijke ziekte water in bier.Arnoldus werd de patroon van de brouwers die naar Oudenburg op bedevaart komen om hem te vereren en om hem te vragen lekker bier te mogen brouwen. De stad Oudenburg creëerde een eigen specifiek Sint-Arnoldusbier: wat zoetig, donker amberkleurig en licht fruitig met een geroosterde toets. Geschonken in een speciaal geblazen glas met zijn attribuut de roervork: overheerlijk van smaak.

Kostprijs: 3,20 euro


Romeinse wijnen

COSTIERES DE NÎMES
Toen de Romeinen eeuwen geleden hun eerste ‘provincie’ veroverden gaven ze dit gebied de naamProvence. Daar, in de omgeving van de stad Nîmes, plantten ze ook hun eerste druiven buiten Italië. Deze druiven worden er nog steeds op de flanken van de Rhône geteeld. Deze plant geniet werkelijk van het zonnige zuiden en van de rijke kiezelbodem. Die kenmerken vinden we ook in de wijn die ermee wordt gemaakt: zonnig, pittig en licht ondeugend als een abrikoos. Hij tintelt als een frisse bries in de mond en raakt met zijn citrusachtig aroma alle smaakpupillen.
Je kan deze godendrank zowelals een witte of als een rode wijn verkrijgen.

Kostprijs:
Per glas: 3,00 euro
Per fles: 14,00 euro

MULSUM
De Romeinen hielden van zoetigheden. Ze mengden graag honig bij hun eten en drank. In deze cafetaria kan je een zoete witte wijn drinken, gemaakt volgens Romeinse methoden: mulsum. Dan waag je je straks als een echte Bacchus.

Kostprijs:
Per glas: 3,00 euro
Per fles: 16,00 euro

 
RAM Oudenburg
Marktstraat 25
8460 Oudenburg
T 059-56 84 00
F 059-26 54 00